Slimme oplossingen voor betere interactie met jongeren en efficïentere rekrutering. 

De 'Smart Policing Hackathon', in samenwerking met Vias Institute en EY, is een initiatief om innovatie bij de politie te stimuleren. Tientallen teams hadden dertig uur de tijd om met een idee te komen dat de politie kan helpen. De wedstrijd was opgedeeld in vier uitdagingen.

IT-studenten van de Thomas More-hogeschool in Geel kaapten de hoofdprijs weg in twee categorieën en gaven daarbij grote professionele spelers het nakijken. De beslissing van de jury viel afgelopen vrijdag in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Zij beloofde alvast met de voorstellen aan de slag te zullen slag.

In de categorie 'smart interaction' bedacht Thomas More-team Criminal Records (zes studenten van het tweede jaar Toegepaste Informatica) een applicatie om jongeren gemakkelijker toegang te geven tot de politie.

Dries Augstyns, Axel Kesters, Jeroen Weber, Alex Coulon, Wilfer Spaepen en Maxim Zeelmaekers polsten even bij de lokale studentenagent in Geel en ging uiteindelijk voor Okay, een app om sneller en discreter zaken aan te geven als cyberpesten of donkere gedachten.

Het is de bedoeling de jongere direct in contact te brengen met de juiste hulpverlener. 'Het is okay not to be okay', zegt Alex Coulon. 'Dat is de filosofie achter onze app.'

'Dat is echt een fantastische prestatie, zeker als je kijkt naar de concurrenten die allen van grote bedrijven kwamen'.

Het team IT Crowd (Mickey De Baets, Robin Bruynseels, Quinten Broeckx, Ruben Luyten en Thomas Hayen van Elektronica-ICT) bedacht een selectieplatform dat de politie moet helpen om de cybercrime-unit uit te breiden en won daarmee in de categorie 'smart selection en training'.

'Na contact met mensen van de FCCU (de Federal Computer Crime Unit) kwamen we erachter dat er momenteel enkel schriftelijke proeven worden gedaan voor nieuwe kandidaten,' zegt Mickey, 'Dat kan beter vonden we en daarom hebben we het idee van een Capture-the-Flag-platform uitgewerkt.

Een kandidaat kan via verschillende opdrachten en puzzels zijn kwaliteiten aantonen. Daarnaast kan het platform ook het imago van de FCCU positief in de verf zetten.'

Docent Ann Hannes: 'We namen deel met drie teams van onze opleiding en twee daarvan vallen in de prijzen. Dat is echt een fantastische prestatie, zeker als je kijkt naar de concurrenten die allen van grote bedrijven kwamen.'

Meer informatie

De hackathon ging dit jaar voor het eerst door en wel volledig online. De studenten werkten telkens van 8 uur tot 19 uur aan hun projecten. Enkele sfeerbeelden kan men nog terugvinden op Instagram. Meer informatie op de website https://police-hackathon.be/nl/.